28 detsember 2012

Mõned veneaegsed uusaastakaardid



 1973
Kaks kindlat helge tuleviku sümbolit olid rakett ja kraana, mis olid poliitiliselt korrektse uusaastakaardi lahutamatud osad, punalippu kasutati uusaastakaardil harva, see oli rohkem 1.mai ja oktoobripühade rida, aga Moskva Kremli Spasski torn kellaga oli jällegi kohustuslik. Siin kaardil on isegi aatomituum ümber tiirlevate elektronidega: 
Kellestki ei jää me maha, meie aatom pole paha. 
Üldiselt peeti selliseid kaarte koledaks ja saadeti viimases hädas, kui muud ei õnnestunud hankida. 

 1973
Sellel lennukil on ebaloomulikult suur saba.
1970
                                1968
 1982
See on päris kena, võis saata küll, aga tagaplaanil on ikkagi kraanad.

Juba täitsa ilus kaart, aga viisnurgaga rakett peab ikka peal olema.

1987
Selline Püškini kujuga kaart, üsna ebatüüpiline.

4 kommentaari:

  1. Need kaardid tuletavad meelde ühe sõbra teooriat, et Nõukogude Liidus ei olnud ühtegi "puhast värvi". St kõik värvid olid justkui määrdunud-tuhmunud.

    Näiteks (uued) külmkapid ei olnud valged vaid kollakas- või hallikasvalged. Tuletõrjeautod ei olnud punased vaid sellised tuhm-punased nagu ka neil kaartidel näärivanakostüüm ja lipp. Miilitsaautod ei olnud erekollased-sinised vaid beežikas-hallid kollased. Ja nii ka kõigi teiste värvidega tollest ajast. Mitte ereroheline vaid tuhm-roheline, mitte sinine vaid lillakashall-sinine.

    Praegusel ajal näevad disainerid muidugi kohutavat vaeva, et trükis samasuguseid värve saavutada:)) Stiilist rääkimata.

    Kogu 70-80ndate kraam läheb järjest rohkem hinda, sest eelmise sajandi alguse Eesti Vabariigi aegsest stuffist on kõigil kõrini - neid pilte-lugusid on alates 90ndatest näidatud söögi alla ja peale, samuti nostalgiapakette pärastsõja aastatest.

    Hilisnõukaaeg 1970-1985 on aga siiani laiale avalikkusele tabu olnud ja seetõttu on ta kohe varsti eriti IN:))

    VastaKustuta
  2. Mina lapsena püüdsin vahepeal joonistada nagu näeks topelt, eeskujuks olid raamatute illustratsioonid. Trükikojas tavaliselt läksid värviplaadid nihkesse, tulemuseks mitu kontuuri. Äge!

    VastaKustuta
  3. Siintoodud näited on laia "kodumaa" toodang, mida Eesti NSVs ostsid ainult venelased või mingid kiiksuga parteilased. Juba 70-test aastatest oli Eestis saada kohalike kunstnike kujundatud või loodusfotograafide pildistatuga kujundatud kaardid ilma ainsamagi venekeelse silbita, kremli kelladeta ja muu sellise võltskullata! Kaarte saadetigi peamiselt (ja massiliselt) aastavahetusel. Vanemad inimesed saatsid varem, et soovida nii häid Jõule kui ka uut aastat. Jõuluteemat kaartidel ei olnud ja kes tõsiusklikud olid, siis need tegid tõesti ka ise kaarte, aga need olid reeglina mustvalged fotod ja seega üsna mornid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need on kõik eestlaste peredest saadud eestlastele saadetud kaardid. Ilusad kaardid olid defitsiit.

      Kustuta